söndag, oktober 29, 2006

Vinterskrud



En härlig vinterdag var det idag, vackert när solen lyste på all ny snö som stormen kom med. Pojkarna körde med bobarna en stund på förmiddagen innan det var dags att gå till kyrkan, där Ivar stolt fick gå fram och ta emot sin Barnens Bibel tillsammans med de andra fyraåringarna.

lördag, oktober 28, 2006

Snöstorm

Så var höstlovet här! Vi lärare jobbar måndag till onsdag, så för oss blir det mest en långhelg men det är ju inte så dumt det heller. Sista dagen innan lovet för eleverna blev snöstormens dag. Flaggstängerna utanför personalrummet böjde sig som grässtrån för vinden och luften var alldeles vit av snö. Ryktet gick snabbt efter lunch att bussarna skulle sluta gå - (vilket inte alls stämde enligt bussbolagen) så en del elever åkte hem. Det var olika bud från olika rektorer om vad som skulle gälla. Lite kul ändå när något ovanligt händer, och mysigt när det snöar och vinden viner, när man får vara inne och sitta framför brasan!

Idag gjorde vi en snabb tur till stan, köpte en overall till Viktor och lämnade tillbaka tapetprover (jojomensan, det blir nog omtapetsering i vardagsrummet!). På eftermiddagen var Mari och Markus med lilla Siri varit här på fika. Kul att ses!


tisdag, oktober 24, 2006

Mysardag

Jag och Viktor har haft en riktig mysardag idag, alldeles för oss själva. Mats är i Åmliden på planeringsdagar med jobbet till imorgon och Ivar är hos farmor och sover där i natt.

När jag hämtade Viktor på skolan så åkte vi in till stan och köpte gympaskor till honom i lugn och ro (lite folk, lätt att få hjälp, vilken skillnad mot för att trängas på lördagarna!), fikade i Småstaden och var en stund på stadsbiblioteket. Viktor provade att lyssna på musik i hörlurar där man väljer själv bland några olika skivor på en stolpe. Musik från Tanzania blev favoriten.

Sedan slank vi in på ICA Lundmans och köpte risgrynsgröt som är Vikors älsklingsrätt, men som Ivar knappt äter, och gjorde äggmackor och korvmackor till. Så skönt att få mysa med Viktor, och låta honom få all uppmärksamhet en stund.

måndag, oktober 23, 2006

Skärpning morsan!

Stackar lilla pyret därinne, får bara hänga med i familje- och arbetslivet, jag håller knappt reda på vilken vecka jag är i. Och inte blir man omnämnd i bloggen heller. Skärpning morsan!

Magen börjar i alla fall bli rätt knubbig nu, jag missbedömer avståndet ibland när jag smidigt ska slinka förbi i någon smal passage och magen stöter emot där det förr inte fanns någon mage... Jag är rätt trött efter en arbetsvecka och pustar efter minsta lilla uppförsbacke, för att inte tala om trappor! Ovan känsla eftersom jag pinnat på i vanlig takt under båda mina andra graviditeter. Rätt läckert att det sparkar på så mycket, kraftiga kickar ibland och ibland små krafsanden som av en hand. Ibland känner man huvudet (eller kanske rumpan) tydligt som en hård kulle därinne.

Nu är jag i vecka 27 och så här står det i graviditetskalendern:

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot – eller bort från – ljusskenet.

söndag, oktober 22, 2006

Utan varmvatten

I morde var vi utan varmvatten. Vi anade det redan igår, när det bara blev ljummet, men på morgonen var det riktigt kallt. Inga säkringar hade gått. Suck, något fel på varmvattenberedaren som bara är ett år gammal? Söndag, ska vi vänta till måndag eller ringa nu och betala dyra jourpengar? Ringer man rörmokaren eller elektrikern?

´Vi ringde pappa. Han sa att det brukar finnas en automatsäkring på själva beredaren som kan slås ut, så man får trycka in knappen igen. Jag åkte till pappa och duschade, och Mats hittade en knapp att trycka på, sen var det bara att vänta. Var inte vattnet lite varmare nu...?

Jo, det var det ju faktiskt, pust, vilken lättnad. Alltid lär man sig något nytt som husägare. Att det finns knappar man behöver trycka in ibland.

måndag, oktober 16, 2006

Arbets-Ivar

Ivar och jag hade radion på i bilen när vi skulle hämta Viktor på skolan. På nyheterna pratade de om "arbetsgivare". Ivar säger häpen:

"Dom sa arbets-Ivar!"

Jag försökte förklara att ordet var arbetsgivare och ungefär vad det betyder (försök förklara detpå ett bra sätt för en fyraåring!), men han ville inte höra talas om något annat än att det var arbets-Ivar de hade sagt. Passar ju bra i och för sig, för en jobbarkille som han.

söndag, oktober 15, 2006

Som vackrast


Växthuset är som vackrast på morgonen, när frosten har gjort rutorna vita och solen lyser på dem. Jag har inte lyckats fånga det på bild än, på vardagarna är jag på väg till jobbet och på helgerna är jag inte uppe lika tidigt...men snart ligger väl frosten kvar hela dagen. Regndropparna var ganska vackra de också, så jag får nöja mig med dem så länge.

Nästan färdigt


Den utlovade bilden på växthuset i nästan färdigt skick. Silikonet tog slut förstås, så några rutor väntar fortfarande... Bara hoppas att vädret är med oss och att vintern väntar någon vecka till så vi får dit det sista innan det blir minusgrader. Skiffergolvet och inredningen får vi vänta med till våren.

Helgen har annars varit bra, vi var barnfria lördag, så vi jobbade på med att sätta silikon, ta upp sista potatisen (jag vet, lite sent...) och städa. Sedan middag och film hos Linda & Ola utan att behöva hem för att lägga barnen. De sov redan sött, Viktor hos farmor och Ivar hos mormor.

Idag har gjorde vi en liten utflykt till kyrkskogen och grillade korv. Jag och Ivar fortsatte till skogen vid pappa och plockade lite mossa och enris.

måndag, oktober 09, 2006

En snäll vecka?

Det har varit en bra dag idag, kanske början på en snäll vecka?

Vi ordnade "Get together" med våra ettor, tvåor och treor som blev riktigt lyckad, med grupptävlingar och fika. Kvällen var skön och utan kvällsjobb eftersom jag är ledig imorgon. Så jag såg den nya danska kriminalserien Anna Pihl, fikade och gick sedan en promenad. Sedan stod jag en stund i växthuset som nu har glas överallt utom dörrarna och filosoferade om inredning och var växterna ska vara. Svärfar kommer förbi imorgon och hjälper till med dörrarna, jag återkommer med bild på hela härligheten när de är på plats!

söndag, oktober 08, 2006

Söndagsångest

Söndagkväll.

Jag vill ha en ny helg, jag känner mig inte utvilad och redo för en ny vecka. Vem kan ge mig det?

tisdag, oktober 03, 2006

Luleåtur i regnet

En regnig dag, men en trevlig sådan ändå! Katti ringde igår och frågade om jag inte skulle hänga med till Luleå på en liten shoppingtur. Farmor & farfar skulle ändå hämta Viktor från skolan, så han fick följa med hem till dom. Jag och Ivar susade iväg med bilen, åt lunch med Katti och lille Simon och traskade i affärer. Inköp: skor till båda pojkarna, ett halsband, en till "tub" till magen från Polarn & Pyret, en mössa till Ivar och en kort grå stickad kofta som jag nog kan ha även utan stormagen. Dagens citat från Ivar (när vi kom in på Åhléns och han såg alla sakerna där):

"Här säljer dom ju allt. Men inte sig själv..."

Vinterförvaring

Nu har pojkarnas farmor och farfar kommit till stan för vintern. Jättekul att se er, ni är så välkomna!