torsdag, september 22, 2011

Att smaka på orden

Igår provade Sixten (nu fyra och ett halvt år) ett alldeles nytt ord. Vi pratade om några silverhjärtan han hade som klistermärken. Han tyckte inte att de var nog coola, han ville hellre ha guldhjärtan.
- Men silver är väl coolt! försökte jag.

- Näh! De är de då defenetivt inte! 

lördag, september 17, 2011

Höst i växthuset


I år har jag inte varit så superengagerad i växthuset, det har fått växa på i egen takt. Lite sen som vanligt med att så tomater och gurka, men skörden hanns med hyfsat ändå. Majsen skördade vi förra helgen, men det blev bara tre kolvar och de var inte så fina som de brukar bli, lite ihoptorkade majskorn. Antingen skördade vi dem för sent eller vattnade för lite? Gurkor har vi fått många, riktigt goda! Den svarta chilin har jag tagit in, den återstår att skörda, ser fin ut.







Jag sådde kalebass i år, bara för att prova. Man kan inte äta dem, men man kan tydligen torka dem och måla dem till ormar om man vill. Jag tänkte att pojkarna kunde gilla det. Men vilken växtkraft! De har fullkomligt tagit över i växthuset och spottat fram kalebasser i massor, små mini - och riktiga monsterkalebasser. Det har sett väldigt frodigt ut där de klänger i taket med sina vita blommor och sina fina"knorrar", men tyvärr har de skuggat tomaterna en del och säkert tagit en del näring. Så det blir inga kalebasser nästa år...



En pumpaplanta har också bidragit till det frodiga i växthuset. Målet var att få till en pumpa att göra en Hallowenlykta av. Det satt långt inne, alla fröämnen trillade av fast jag var där och lekte humla med en pensel. Men till slut! Jag hade tur att den kom rätt långt ner, så jag behövde bara en liten hink som stöd. Jag hade nämligen bundit upp plantan för att rymma den, annars ska den väl egentligen växa fritt utåt sidorna tror jag. Nu funderar jag bara hur jag ska förvara den till Halloween? Plantan håller på att vissna ner så jag måste nog skörda den.




Sallad är helt perfekt att ha i växthuset, speciellt ruccola. Alltid färsk och fräsch och inte en enda snigel så långt ögat når. I år satte jag också mangold - god att äta i sallad när den är späd och att strimla i en wok när den blir större. Och vacker! I fröpåsen fanns både vit, orange och röd mangold i en blandning.




Å så tomater förstås. I år har jag provat fler sorter än förut. Svarta bifftomater, vanliga röda, gula och röda körsbärstomater och svarta plommontomater. Nu gäller det bara att ha koll och skriva upp vilka som var godast!

onsdag, september 14, 2011

Äppel päppel




Vi har fått stora fina äpplen på vårt äppelträd i år. Jag har tyckt att de varit lite sura, men nu när de blev lite större är de riktigt goda. Ivar älskar dem och brukar plocka med sig ett till skolan att äta då de har fruktstund. Jag hittade ett bra recept på äppelkaka i långpanna som inte kräver vaniljsås eller annat till. Snabb och enkel att göra dessutom.

Knäckig äppelkaka

2 ägg
4 dl socker
6 dl mjöl
2 tsk bakpulver
300 g smör
3 dl havregryn
5 äpplen

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör mer i smeten. Smält smöret och blanda i havregrynen, låt svälla en stund. Blanda ner i smeten. Bred ut i smord och bröad långpanna.

Skala och skiva äpplena, strö på kanel och socker och låt marinera en stund (gärna i en påse). Tryck ner äppelskivorna i smeten, strö på kanel och pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 20-30 min. Låt kakan svalna och skär rutor.

söndag, september 11, 2011

Klungan och löpband.

Så var det söndagkväll igen, känns alltid som att helgen är för kort. Ändå har det varit en variationsrik helg. Lördagen blev oväntat trevlig, Katti ringde och hade biljetter över till Klungans föreställning i Skellefteå, så jag, Linda och Kicki gjorde henne sällskap. Fantastisk scenografi och härligt skruvade karaktärer, men lite sorgliga som alltid förstås. God middag hos Katti efteråt med prat och surr, och så fick vi se deras nya altan och utbyggnad, mycket fint!

Idag har jag och Mats varit ut en sväng till stugan, för att fortsätta riva ut mattor, panel och masonit på väggar, golv och tak. Containern som vi beställt dit blev snabbt fylld. Det ser inte mycket ut för världen just nu, men det finns potential! 

Så har jag målat skrivbordet som ska bli Sixtens, tredje varvet, så imorgon kan vi nog bära in det. Så har jag provat att springa på löpband för första gången, riktigt kul! Kanske kan bli något för mig i vinter?

fredag, september 02, 2011

Äntligen fredag!

Det känns alldeles underbart med fredag, det har varit en fullspäckad vecka med mycket på jobbet. I år har jag dessutom kort fredag, vilket jag aldrig brukar ha. Skönt att kunna avsluta dagen i lugn och ro, göra klart inför nästa vecka medan man har någon hjärncell kvar att tänka med. Och inte vara helt slutkörd när man kommer hem.

Skolstarten har annars gått riktigt smidigt. Ivar cyklar själv till och från skolan nu, det fungerar klockrent och sparar mycket tid, att bara hämta ett barn istället för två. Sixten trivs som fisken i vattnet på förskolan och Viktor har kommit igång riktigt bra på sin skola.