torsdag, juli 30, 2009

Swensbylijda

Vi har i flera somrar tänkt besöka Swensbylijda på de kulturdagar de har på tisdagar i juli, men det har liksom aldrig blivit av. Men igår for jag och Kerstin och pojkarna dit. En mysig dag!

Jag är verkligen imponerad av att det visades så många olika gamla byggnader och tekniker. Det maldes mjöl i kvarnen, tegelbränningen var igång liksom smedjan. Det bakades i bagarstugan, takspån hyvlades, kläder och mattor tvättades på gammalt vis och ull kardades och spanns. Barnen fick prova på lite allt möjligt, t om Sixten fick med sig lite ull som han kardat själv. Han satt som ett ljus, lite blyg och högtidlig och kardade medan kvinnan visade hur han skulle göra.

Skissen

Så här är det tänkt att bli i sovrummet. Vi gör en hylla bakom sänggaveln, som troligtvis kommer att gå att öppna - och där finns ett nedkast för tvätt rakt ner till tvättstugan! (Inte bestämt än, men vi funderar på det)

lördag, juli 25, 2009

Hur kommer det att se ut?

Jag sitter och skissar upp hur sovrummet kommer att se ut i perspektiv, jag har nämligen så svårt att föreställa mig hur det kommer att bli med garderoberna och sängen mot snedväggen. Det visade sig att det inte var det lättaste att skissa heller, men jag har ett fotografi som grund, så det gäller bara att klura och mäta. Perspektivläran från bildlärarutbildningen känns lite rostig, men bra att ha i ryggsäcken.

Mats har jour, och han lär nog inte komma hem i första taget, eftersom det är PDOL-lördag, så nu ska jag pausa för en tekopp och en hårdmacka med skinka och avokado - en oslagbar kombination!

fredag, juli 24, 2009

Rastlös

Lite tradig vecka, då Mats jobbar för andra veckan och jag börjar bli lite rastlös i hemma-med-barnen-tillvaron. Men igår var jag ut till Berkön och träffade Linda och Vera som är hemma (och den otroligt söta kattungen Anna), det var trevligt och mycket välbehövligt!

Idag har jag introducerat RISK för Viktor, spelet där man ska erövra världen och slåss med armeér med hjälp av tärningar. Vi spelade det mycket när jag var liten och är fortfarande rätt kul! Vi provspelade lite på eftermiddan (med assistans av Sixten, som flyttade spelpjäserna lite var han tyckte att de passade ("Va ka den häja vaja då?"). Sen spelade vi med Mats på kvällen. Ett spel helt i Viktors smak, han tyckte det var helkul.

Ivar fick följa med en kompis på PDOL idag för att åka karusell, så han var nog också nöjd med dagen.

Fyndet

Loppisfyndet från förra lördagen, en plastmatta till köket.

tisdag, juli 21, 2009

Ja tack!

"700 takpannor från 40-talet bortskänkes på grund av takbyte. Finns i Öjebyn". Eller nåt sånt. Jag minns inte riktigt hur texten löd på Blocket. Vi dök i alla fall på telefonen efter att ha konsulterat snickaren om hur många takpannor som behövs till utbyggnaden.

Det visade sig att tegelpannorna var identiska med våra i storlek och modell. Vilket flyt! Nytillverkade skulle ha kostat oss c a tiotusen kr och bryta av med ett fabriksnytt utseende mot det gamla.
Nu ligger de på uppfarten i väntan på att snickarna ska börja om efter sin semester och lägga dem på taket.

söndag, juli 19, 2009

Det spökar hos Kåhrströms...

Det planeras för kalas nu. Ivar fyller sju om två veckor. "Mamma hur många dagar är det nu tills jag fyller år?"

Spöktema är det som gäller, gärna med utklädning och ansiktsmålning för de som vill. Sist vi var på biblioteket frågade han efter en bok med ansiktsmålning som vi lånade och kikade i när vi skred till verket. I brist på ansiktsmålningsfärger så tog vi vad vi hittade av mina sminksaker. Sixten tittade på med stort intresse och ville förstås också bli målad i ansiktet, så han blev ett mycket sött litet "pöke".

Dubbeldörrar

Dörrarna till arbetsrummet är hämtade, visst är de fina?

Blodad tand

Loppis idag, jag och Josephine var där och sålde. Annars har ju min loppiskarriär hittills bestått av att handla, men nu var det alltså dags att göra sig av med lite istället. Riktigt trevligt var det och bra att bli av med grejor som tar plats i förrådet och få en slant för det. Inte dumt heller att komma till loppisen tidigt göra egna fynd. Jag blev av med några riktigt skrymmande saker + en del småjox, barnkläder och annat. Det kan nog bli fler gånger, även om det var lite jobb med det. Jag packade i lådor och prismärkte igår kväll och kom inte i säng förrän halv två för att sen stiga upp halv sex.

Vi grillade ikväll och gjorde Ernsts Kirchsteigers potatissallad med Västerbottensost till, mycket god - rekommenderas! Kaffe i växthuset, finns inget bättre ställe för kaffe efter maten!

onsdag, juli 15, 2009

Tajming

Bad på Hemlunda idag. Soligt och fint, men efter någon timme tornade molnen upp sig på himlen och alla på stranden packade snabbt ihop sina saker (utom en mamma med två pojkar som kom precis då, stackarna). Jag hann precis hem, ta av duken på bordet vid uteplatsen, ta in dynor och täcka för soffan i växthuset (det regnar in tyvärr) - innan det kom världens skyfall. Ibland har man tur!

Tur hade vi också på kvällen, vi var till Lillpite och köpte jättefina dubbeldörrar med spröjsade glas till arbetsrummet. Vi hämtar dem nog på fredag.

tisdag, juli 14, 2009

Paus.

Bloggpaus i ett par veckor som ni märkt. En vecka var vi i Rudsjön hos pojkarnas farmor & farfar, med fisketur, kojbygge och bad. Fint väder första dagarna, sedan lite kallare. Stannade till hos Katti & Petter i Skellefteå på vägen hem.

Den andra veckan har jag och brodern hjälpt vår farbror som var rätt illa däran och varit på sjukhus. Nu är han bättre och idag fick han komma hem till lägenheten.

Vi har rensat jordgubbslandet och satt markduk (varför fick vi det gjort redan i våras, så hade vi sluppit rensa...?) och ikväll har jag satt på nät på jordgubbarna, det blev riktigt bra höjd, så man kan gå in utan att behöva ta bort hela nätet, pojkarna kan stå helt upprätt.

Snickarna har semester. De har satt på nästan all ribb på utbyggnaden, så vi ska måla den - perfekt att ställningen står kvar. Mats har börjat jobba, så vi får försöka hinna på kvällarna. Imorgon blir det bad på förmiddan, för sen kommer regnet!

onsdag, juli 01, 2009

Härliga sol!


Härliga, varma dagar med mycket bad. Framförallt njuter jag när kvällarna är varma, som ikväll.