söndag, december 30, 2007

Tappre Sixten

En lite trist dag i dag, Mats har haft jour och jobbat häcken av sig, medan vi har varit hemma och mest segat. Sixten har blivit förkyld, snorar och har haft feber. Jag kände att han var varm, men han var inte så gnällig och höll sig hyfsat nöjd medan jag, Viktor och Ivar spelade ett spel på golvet. Han var bara lite småirriterad över att han inte fick äta upp spelpjäserna. När jag sedan bytte på honom kollade jag febern. 39,6! Vilken tapper unge.

Han fick en alvedon men ville inte sova eftermiddagsluren, kanske för att jag inte ville lägga ut honom i vagnen med så mycket feber, utan försökte med spjälsängen och famnen. Så han härdade ut till kvällen, somnade bra, men har vaknat ett par gånger och känt sig eländig.

torsdag, december 27, 2007

Tuffa föräldarna

Jullovets dagarna bara flyger iväg. Julafton hemma hos oss blev lyckad, om än med ett styng av sorg för att inte pappa kunde vara med och glädjas åt leksakerna med barnen. Maten var god och farfar gjorde en strålande insats som tomte. Juldagen tog vi det lugnt och myste med barnen och byggde lego. Middag hos svärföräldrarna på annandagen och idag junta (äntligen!) och middag med Katti & Petter och deras tre pojkar.

Vi har varit tuffa föräldrar till Sixten i dagarna tre och kört fem-minuters-metoden. Han har förut fått somna i knät nere i fåtöljen och det har funkat bra, men senaste två månaderna har han haft svårt att somna om när man lägger ner honom i spjälsängen och har också vaknat på nätterna och inte velat somna om. Så juldagen körde vi den hårda stilen och lade honom i sängen, sa godnatt och var sedan utanför sovummet där uppe. Jag gick in efter några minuter, lade ner honom och sa godnatt igen, och så höll vi på. I 70 minuter var han arg, sedan somnade han tvärt.

Jag har varit lite mot fem-minuters-metoden, jag gillar inte riktigt att man låter barnen skrika utan att gå dit, men om det inte kräver fler gånger än ett par kvällar innan det ger effekt så kan det nog vara okej. Det hördes också på hans skrik att han var mer arg än ledsen. Lite skar det i mammahjärtat att höra honom, men det gick bättre än jag trodde.

Andra kvällen ska det enligt metoden ta bara hälften av tiden - och det stämde ruskigt bra - 35 minuter! Och han var heller inte lika arg under tiden. Ikväll tog det bara en minut så sov han - jag trodde inte det var sant... I och för sig var han supertrött efter bus med kompisarna som hälsat på och hade också bara sovit en gång på dagen, men ändå! Hoppas att detta innebär att han lär sig att somna om själv på natten också - jag tänker inte amma så länge till och han har ju ingen tutte.


söndag, december 23, 2007

En julhälsning

...och den fina granen!


Jag njuter alltid mycket av granen under julen. Att komma ner på morgonen och vrida på ett ljus och hela granen lyses upp. Allt som hänger där och glimmar. Jag är glad att ingen av oss är allergisk så att vi kan ha en riktigt gran!

Julstök

Nu tror jag att är allt fixat för imorgon. Vi ska bara lägga pojkarnas morgonjulklappar vid sängen - nästan det roligaste med hela julen. Det känns lite magiskt. När man vet hur spännande det kan vara på morgonen när man verkligen tror att tomten varit där på natten...Nåja, Viktor vet ju vid det här laget, men Ivar tror ju fortfarande stenhårt på tomten.

Jag har ju glömt att lägga ut bilder på pepparkaksborgen. Ivar är supernöjd. Måste säga att det ju faktiskt var enklare med en borg än ett hus, för man slipper ju det kritiska momentet med att lägga dit taket.


fredag, december 21, 2007

...så även jag!

Jag trodde i min enfald att jag skulle klara mig, men tji fick jag! Lindrigt blev det trots allt, mådde illa en stund och kräktes en gång i går kväll, men idag har jag mått bra, fastän lite trött.

Julen kom som av sig när vi blev sjuka allihopa, men nu börjar jag få lite julstämning igen. Mats och pojkarna var och hämtade en gran i skogen, som vi tog in och klädde i eftermiddag. Och vilken gran! Fantastiskt ståtlig, jag tror aldrig att vi har haft en så tät och fin gran någon gång. Sixten tittade med stora ögon och undrade nog om vi inte var riktigt kloka som tog in ett träd in i huset.

Jag slog in några av de sista julklapparna ikväll. De allra sista ska inhandlas imorgon. Sedan ska det städas, alla magsjukebaciller som eventuellt finns kvar ska defintivt väck, vi ska ju vara hemma hos oss på julafton! Söndag får bli matlagningsdag. Skinkan ska griljeras, västerbottenspajen lagas och gravlaxsåsen röras ihop. Och en god sillröra med gräddfil coh vitlök. Och en sallad. Annars är det inte så mycket mer vi behöver laga, vi har alltid knytkalas på julen, alla bidrar med någonting.

Nu är det bäst att vi lägger oss, Sixten har fått dåliga vanor och vaknar stup i kvarten på nätterna och har svårt att somna om.

onsdag, december 19, 2007

Ivar har trillat dit

Japp, då var Ivar också magsjuk. Men både Viktor och Sixten hade ju en kort och relativt smärtfri variant, så det bådar ju gott inför julhelgen i alla fall. Men imorgon var vi bortbjudna på adventsfika, det var synd!

Mats har jour ikväll, men det har flutit på bra ändå. Är man själv med sjuka barn kan det ju misstajma sig rejält, men tajmingen var med mig ikväll: Viktor badade medan Sixten sov och Ivar såg på TV med en hink i knät ifall han ville kräkas. Han hann hoppa i badet, sedan gick jag ner till Ivar som kräktes. Sedan gick jag upp och hjälpte Viktor att tvätta håret. Precis när jag var klar med det vaknade Sixten och jag gav honom mat. Paus för att hjälpa Ivar kräkas. Och så vidare...

Nu sover i alla fall alla tre och jag ska ta itu med de där julkorten som kom från framkallningen idag. Sent ute som vanligt!

tisdag, december 18, 2007

Sjukdomsstatus

Viktor fick magsjuka igår kväll och kräktes flera gånger under natten. Sixten väntade till natten och hakade på han också... Så det var lite avbrott i sömnen inatt! Vid tvåtiden satt jag på badrumsgolvet och bytte till ren pyjamas på Sixten, Mats bytte sängkläder och Viktor stod böjd över toalettstolen.

Viktor har varit trött idag och har sovit en del (vilket innebär att han nu ligger vaken och inte kan somna...ett friskhetstecken?), men har kunnat äta på eftermiddagen och har inte kräkts på hela dagen. Sixten verkar inte förstå att man brukar vara sjuk när man har magsjuka, Glad och småpratande men inte så god aptit och nöjd att få sova sina lurar.

Så nu håller vi tummarna för att det var en lindrig sort och att Ivar och vi själva klarar oss undan...

måndag, december 17, 2007

Premiär för Sixten i sparklådan




Vi tog en sparktur i söndags, Sixten fick prova sparklådan för första gången. Han tyckte det var helkul förstås! Det var nollgradigt så det var toppenföre och solen skymtade fram en stund. Sparkutflykter med barn är verkligen suveränt. Blir de trötta är det ju bara att sätta sig en stund på sparken, eller sätta ihop sparkarna till ett tåg så får de åka ett tag.

Färgskiftningar


Här har vi snygga killen, vars utseende ändras dag för dag... I lördags kände vi knappt igen honom! Idag har svullnaden gått ner, skönt! Tyvärr har stackarn fått magsjuka ikväll...

lördag, december 15, 2007

Oturskille

Stackars Viktor fick sig en ordentlig smäll av ett hopprepshandtag på skolan idag. De lekte bergsklättrare på rasten och hade hopprep med i leken. Någon tappade taget om sin ände och den snärtade iväg och träffade Viktor (som stod och tittade på) på kinden. De ringde hem, så jag hämtade honom. Som tur var var Mari och Siri här och hälsade på, så hon stannade med Ivar och Sixten, medan jag lånade hennes bil för att hämta Viktor. Det svullnade upp rejält, hela kinden var dubbelt så stor och man kunde se märkena efter strecken på plasthandtaget på kinden. Imorgon borde väl svullnaden ha lagt sig, men han lär väl bli blå istället. Tur i oturen att det inte träffade ögat i alla fall!

Lussande gossar


Bilder från gårdagens luciafirande på de stora pojkarnas dagis och skola. För mycket sitta stilla och för lite krypa omkring för Sixtens smak, men vi övriga tyckte det var mysigt!

tisdag, december 11, 2007

Halva mitt liv

En bra födelsedag firad med familjen/släkten. 36 år, tänka sig! Jag har nu nått den punkt när jag har varit tillsammans med Mats i halva mitt liv. Jag har levt lika länge med honom som utan. Jag föredrar med!

måndag, december 10, 2007

Att få kläm på det

Tillbaka från en trevlig "nobelmiddag" med arbetskamraterna. Har surrat lite med Mats och gjort klart ett prov till eleverna på onsdag. Känner mig pigg och alert. Nöjd med en hårklämma som gjorde att jag kunde sätta upp håret i en enda knut. Annars brukar det bara ramla ner och jag har aldrig förstått hur man ska lyckas få upp mitt tunga hår. Tack Åhléns!

söndag, december 09, 2007

Fullt schema

En smått hektisk, men trevlig dag. Pepparkaksbak på förmiddagen, delarna till borgen är nu klara. Efter lunch stort härligt adventsfika och småprat med gamla, halvnya och nya bekantskaper hos Maris svärföräldrar. Vi hade jättetrevligt, tack för inbjudan!

Sedan direkt till nästa kalas, scouternas julfest med luciatåg, lotterier, fiskdamm och ringdans. Middag, läsa godnattsaga och sedan innebandy. Nu har jag provat kläder till morgonsdagens "nobelfest", d v s middagen på Herrrgårn med jobbet som har nobeltema. Outfiten är inte klockren kan jag säga, men den får duga. Sätta upp håret hade inte varit dumt, men jag är helt värdelös på sådant. Har aldrig kunnat. Men middagen blir säkert trevlig ändå!

lördag, december 08, 2007

Fler timmar önskas av tomten

Medan Mats har jobbat häcken av sig idag på akuten (hur mycket som helst tydligen!) så har jag och pojkarna kokat knäck och gjort degen till ett pepparkakshus. I år blir det en borg. Ifjol köpte vi ett färdigt vanligt litet hus och dekorerade, men året innan gjorde vi vårat eget hus, det blev riktigt fint! Jag gjorde mallen till borgen nu i kväll, ska bli kul att göra den i pepparkaksdeg och se om det funkar och om den håller ihop!

Ivar fick följa med kusin Hanna på bio och se Spöket Laban (för andra gången, han var ju och såg den med farmor, men den var lika bra idag!), medan jag och Viktor och Sixten var på scouternas träning inför luciatåget på julfesten imorgon.

Jag önskar dygnet hade fler timmar! Jag hade tänkt slå in lite julklappar ikväll också. Men nu väntar sängen. God natt!

Pyjamaskille


Trött kille i pappas famn.

torsdag, december 06, 2007

Julmarknad

Vilket slask och regn och rusk, fy och usch! Jag halkade på bron i morse med Sixten i famnen, men det gick bra som tur var. Jag knäade och slog i ena smalbenet mot trappsteget, men Sixten fanns fortfarande i famnen, helt oberörd.

Norrbyskolan har haft julmarknad idag och egentligen skulle de ha varit ute, men det var nog ett klokt beslut att vara inne i klassrummen istället. Viktors klassrum var fyllt med stolta elever som sålde lotter, tovade stenar (jättefina!), ischoklad, prydda tändsticksaskar, målade, glittriga värmeljus, flätade nyckelringar, blompinnar prydda med torkade apelsinringar i toppen mm. Viktor höll järnkoll på lotteriets alla påsar med olika nummer. Det var
vinst varje gång - jag vann en jongleringsboll till Sixten och Ivar vann en reflex som han var jätteglad över. Sixten var helnöjd i farfars knä medan vi gick runt och tittade vad de andra hade i sina klassrum. Ivar fick korn på godis ("jag kan inte sluta tänka på godis!"), så det blev ett besök i fiskdammen och lite fika innan vi gick hem i slasket.

söndag, december 02, 2007

Den andra Ivar

En mysig dag. Viktor var hos farmor och farfar och bakade pepparkakor, handlade egna julklappar och spelade spel. Vi travade upp ved som vi hämtat hos pappa medan Ivar skottade och plogade. Vi såg att "den andra Ivar", grannens pojke som också heter Ivar och är lika gammal som våran gosse också var ute och skottade med sin pappa. Vi har pratat om att vi borde gå över och bekanta oss så att de kan lära känna varandra, men det har aldrig blivit av.

Det roliga var att vi hörde hur den andra Ivar sa till sin pappa: "Den andra Ivar har en spark med plog!" Och det är klart att de också säger den andra Ivar. Rätt läckert att ibland byta perspektiv (man glömmer ju lätt att finnarna naturligtvis inte säger Finlandsbåtarna, utan Sverigebåtarna eller något liknande)! Hur som helst så gick Mats över med Ivar och pratade en stund medan pojkarna lekte och sedan stannade Ivar kvar där en bra stund. Så där blir det nog fler lekstunder i framtiden! Under tiden sov Sixten snällt medan vi satte upp sista hyllan i garaget.

På eftermiddagen for vi ut i skogen och letade en julgran. Sixten fick stanna inne med Kerstin. Ivar var så söt. Det började skymma, så han fick ha en ficklampa att lysa med. Plötsligt hörde vi en liten späd, darrande stämma bryta skogens tystnad: "Var iinte rädd för möörkret, tänd ett litet ljus...". Det var Ivar som sjöng en sång han lärt sig på dagis. Jag frågade om han var lite mörkrädd och det var han, lillvännen.

lördag, december 01, 2007

Sockeplast och ärtpåsar

Innebandyfest igår! Först spelade vi på Gamla Gympan i Öjebyn. Oj oj, vilken nostalgi som sitter i väggarna i den lokalen...Där hade vi gympa på lågstadiet. Sockeplast och lekar med röda och blå ärtpåsar som man skulle tassa runt med och sätta bakom ryggen på någon. Sedan var det disco på mellanstadiet, med godisförsäljning, fnitter och viskningar. Och de första osäkra, stela dansstegen (fast jag och en kompis övade först i cykelskjulet för att vara på den säkra sidan. "Och så gör man väl lite så här...")

Tillbaka till festen. Efter innebandyn gick vi till Kristina som bor alldeles nära. Kul med en fest där ingen ska gå ut senare, utan alla stannar. (Det är ju ändå alltid roligast på förfesten, eller hur?) Mycket lyckat!

Shopping idag, märkligt vad mycket kläder man kan hitta på kort tid! Vi skulle egentligen bara göra andra ärenden, men "jag ska bara snabbkolla här lite..."och sedan gick det som det gick. Nöjd med mina inköp i alla fall! Vi hade lämnat alla tre barnen hos mamma, så då är man ju effektiv!