söndag, juli 29, 2007

IKEA-katalogen är här!

Åtminstone i digital form, men det funkar riktigt bra att klicka sig igenom den. Ta en titt på IKEA:s hemsida om du inte vill vänta tills den dyker upp i brevlådan. Alltid lika roligt med den nya katalogen! (Men jag gillade inte riktigt alla de knalliga färgerna som hade dykt upp. Förutom orange.)

Rabatt på gång

Ingen plantering idag, men mesta matjorden är på plats i rabatten. Vi köpte planteringsjord i säckar trots den stora mängden (törs inte säga hur många säckar...), men vi fick ett bra pris på ICA nära oss. Så imorgon blir det nog plantering och mer grus. Bilder utlovas när det är klart!

lördag, juli 28, 2007

Skördedags!


De gula tomaterna hann före de röda, vi har plockat flera stycken nu. Solvarma och goda, pojkarna tycker det är kul med egna tomater och äter gärna.

Idag har vi nästan hunnit göra stenkanten runt nya rabatten klar, Kerstin var här på förmiddagen och hjälpte oss med barnen så vi kunde jobba en stund tillsammans. Kanske, kanske, kanske kan vi plantera imorgon?

torsdag, juli 26, 2007

onsdag, juli 25, 2007

Sociala dagen

En supersocial dag, så härligt! Fint väder var ju inte heller fel. JennyAnn & Oskar med sina tre pojkar kom och lunchade med oss på väg hem till Umeå, barnen lekte och hade jättekul och vi grillade.

Sedan var det junta, alltid trevligt! Jag gjorde en paj med lax och spenat som blev riktigt god, receptet efterfrågades, så jag lägger ut det här. Skulle egentligen vara chevréost, men det fanns inte så jag tog en lagrad prästost istället, tror det var lika bra.

Glad och nöjd med dagen, man får en vitaminkick av vänner!

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
300 g laxfilé
25 g färsk spenat
150 g chevré (el annan, t ex prästost)
1 dl dragon el dil
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 krm peppar

Tryck ut degen i pajformen och låt vila i kylskåp minst 30 min. Skär laxen i mindre bitar och lägg lax, spenat och smulad/riven ost i pajformen. Lägg på hälften av dragonen/dillen. Vispa ihop ägg, grädde, salt, peppar och slå över fyllningen. Grädda i ca 30-35 min i 180 grader. Toppa med dragon eller dilll vid serveringen.

tisdag, juli 24, 2007

När allt bara blir fel

Det har inte varit Mats dag idag. Bakgrundsfakta: vår grästrimmer har varit trasig sedan förra sommaren. Innan vi åkte iväg skulle vi lämna in den på reparation här på Statoil, men mekanikern var på semester, så den ligger fortfarande i vårat garage och skäms. Gräset utanför staketet mot vägen har varit därför vuxit hela sommaren, så ni kan ju ana hur det ser ut. Pojkarna tyckte det var jättekul att klippa med handgrässaxar, så de har klippt lite här och där.

Min farbror ville ha hjälp med att klippa sitt gräs som växer som en äng på hans skogstomt vid stugan. Vi lånade hem pappas röjsåg med trimmerhuvud för att hjälpa honom idag. Mats tänkte trimma vårat eget gräs innan och steg upp hyfsat tidigt. Han hann väl en del, men sedan satt han mest och skruvade och mixtrade på gräsmattan. Snöret gick bara av hela tiden och åkte in. Han öppnade, men sedan fick han inte ihop skrället. Mixtrade och suckade. Kom in och drack kaffe och sökte rätt på instruktionsboken på internet. Gick ut och fick ihop den!

Körde en stund, men sedan tystnade det igen. Då hade han skruvat fast trimmerhuvudet för löst, så det lossnade medan han körde och brickan och bulten flög - vart? Letade i det höga gräset, men det var som att leta efter en nål i en höstack. Körde iväg till pappas gömmor och kom tillbaka med bricka och bult som passade - om den hade varit vänstergängad...

Kom på att vi hade en apparat som piper vid metall, som en liten metalldetektor, fast man måste vara nära nära för att det ska funka. Vi provade lite, men det kändes lönlöst.

Körde iväg till Granngården som är återförsäljare till märket och de hade faktiskt en bult som passade. For till min farbror och röjde. Pust!

När man får sådana dagar är det nästan lika bra att låta bli att göra något, om allt bara blir fel, hur mycket man än försöker. Han lyckades faktiskt köpa grus på hemvägen utan att släpet lossnade, men på eftermiddagen såg jag honom stå vid köksbänken med spaghetti spretandes åt alla håll när han skulle sätta ner dem i den smala spaghettiburken. För säkerhets skull så kokade jag chokladen till mackorna vi åt senare...

...men hemma bäst!


Tyckte i alla fall Sixten igår kväll när vi kom hem! Eller så var han bara glad åt att äntligen få komma ur bilbarnstolen. Hur som helst tyckte han det var toppen att köra ett varv med gåstolen och hittade genast igen favorithanddukarna att leka med.

måndag, juli 23, 2007

Borta bra...

Vi är tillbaka från en veckas semester i Rudsjö hos pojkarnas farmor och farfar. Mats bror och syster var också där och storkusinerna Jonatan och Martin. Fullt hus alltså, riktigt storhushåll, vi var elva personer (inklusive Sixten) vid bordet! Vi hjälptes åt, så det gick smidigt ändå. De har internet, men jag tog bloggsemester och har inte ens varit in och kollat andras bloggar. Rätt skönt. Har istället läst "Fallen" av Joyce Carol Oates (rekommenderas varmt!) och löst sudoko på kvällarna.

Vi fortsatte på förra sommarens kojbygge, så nu är en våning nästan klar. Både Viktor och Ivar sågade och spikade av hjärtans lust, med total koncentration. Vi besökte bilmuseet i Hoting och
pojkarna fiskade upp var sin abborre. Inget bad dock, vädret var lite växlande, men igår när vi for hem var det fint, så vi stannade och badade flera timmar i Lycksele. Snälla svärfar hade gjort två bänkar av en stor fura åt oss, som vi tog med oss hem på taket. De blir fina vid grillplatsen, de gamla håller på att rasa ihop.

Skönt att komma hem ändå, jag lastade av några väskor i hallen och gick sedan direkt till växthuset för att kika vad som hänt där. Majsen är skyhög och har börjat bli med kolvar och ett par av de gula tomaterna var mogna. Goda! Broccolin har blivit broccoli, men får nog växa till sig lite mer.

fredag, juli 13, 2007

Doftschersminens återkomst



Doftschersminen som vi planterade för två år sedan vid grinden fick en tuff start. Överskottad med tung snö på vintern, trampad på och ohyra ifjol. Ett tag visste jag inte om det var den som hade kommit med nya skott eller om det var något ogräs? Men visst var det den och i år verkar den ha fått ny energi, grön och frisk och blommar för första gången med jättesöta vita blommor. Och doftar.

onsdag, juli 11, 2007

Kvällsmacka

Väntar på att Mats ska komma hem från jouren. Sista jouren innan semestern, sedan bara en och en halv dag kvar att jobba! Lyssnar på Rickie Lee Jones och har just gjort varma mackor. Jag blev så sugen och Mats är säkert hungrig när han kommer.

Jag lyssnar alldeles för sällan på musik, jag saknar det inser jag nu. På dagarna blir det nog mycket "stim" med barnen, så då vill jag hellre ha tyst, eller möjligtvis radion som får stå på medan jag gör något i köket. På kvällarna efter läggningen blir det hellre TV till kvällsfikat. Men Mats brukar sätta på musik. Måste kolla mackorna, är nog klara!

måndag, juli 09, 2007

Höstkänningar

Smatter smatter mot rutan. Det känns som att det är höst. Vi har just druckit te och tittat på ett inspelat avsnitt av "Life on Mars", favoritserie just nu.

Dagen idag: varit med pojkarna på Grus & Makadam och köpt ett släpvagnslass med grus. Tur att de tycker att det är spännande att följa med dit, det blir ju några vändor innan vi är klara! Chansade på att jag skulle fixa det och backade in släpet på gården själv, med Viktor som talande backspegel och det gick ju faktiskt. Efter lunch trotsade vi regnet och var ute och skottade av en del grus medan Sixten sov. Vi plockade också brännässlor i en hink som vi fyllde med vatten. Efter några dagar blir det tydligen bra gödsel om man späder det tio gånger. Värt att prova! Så blir man ju av med brännässlorna på köpet...

lördag, juli 07, 2007

Läskigt

Vi firar tioårig bröllopsdag under nästa vecka, när vi är hos pojkarnas farmor och farfar i Rudsjö. Vi pratade om att vi kanske för ovanlighetens skull skulle fira bröllopsdagen, kanske ett restaurangbesök? Mats har hört talas om en japansk restaurang någonstans utanför Östersund, som ska vara riktigt riktigt bra. En bit att köra från Rudsjö, men inte värst ändå. Jag googlade och hittade genast en artikel om restaurangen (Mikado var visst namnet) i Östersundsposten. Vet ni varför? Den brann upp igår! Jag hoppas inte det är ett dåligt omen...

fredag, juli 06, 2007

Svältande barn

Regnet strilar ner. Det känns nästan skönt efter flera dagar med värme och sol. Jag gillar omväxling! Jag och pojkarna har varit och badat, en dag på Hemlunda och en på Havsbadet (varmt i vattnet!). Josephine och Hanna följde med, mamma också en av dagarna.

Igår och idag har mamma varit här och hjälpt till med pojkarna så att jag har kunnat jobba på med kantstenen, det var guld värt!
Trevligt med sällskap under pauserna också. Vi försöker jobba på nu, för att få klart så mycket som möjligt av utejobbet innan Mats får semester, annars blir det ingen semester... Det känns i armarna idag, de är som gelé.

Hoppas att Viktor har somnat, han har haft svårt de senaste kvällarna när de har varit så varmt. Även Ivar, men han har inte legat vaken lika länge. Igår ropade han att han var hungrig, trots att han ätit kvällsmat alldeles innan han gick i säng. Jag sa nej, och en stund senare hördes en svag stämma från Ivars rum:
"Faktis, (som hälften av alla hans meningar börjar med), om inte jag får en banan så svälter jag ihjäl!"

måndag, juli 02, 2007

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Barbro och här kommer svaren:

Nämn något som gjorde dig glad igår:
Jag träffade mina vänner, alltid roligt att umgås med dem!
Vad gjorde du kl 08 i morse?
Försökte få benen över sängkanten. Lyckades lite över åtta.
Vad gjorde du för 15 min sedan?
Bloggade.... Eller rättare sagt justerade jordgubbsbilden i Photoshop.
Det sista du sa högt?
"Vad bra, då går inte riktigt hela dagen åt". (angående föräldrainsats under fotbollssammandrag på söndag).
Det senaste någon sa till dig?
"Vi skulle samlas halv tio och hålla på till ungefär två". (min man angående samma sak)
Vad har du druckit idag?
Juice (ett måste på morgonen, amningen gör mig törstig till tusen), vatten, kaffe, en svalkande blåbärssmoothie till mellis.
Vad var det senate du åt?
Fil med startflingor, alldeles nyss vid datorn medan jag laddade ur kameran.
Vad var det senaste du köpte?
Förutom matvaror, en havtornsbuske på Rydlinge.
Vad är det för färg på din ytterdörr?
Vit.
Vad är det för väder hos dig just nu?
15 grader, en fin sommarkväll, solen är borta men det härliga ljuset är kvar.
Godaste glassmaken?
Gammeldags vanilj (gräddglass) tröttnar man aldrig på. Vi äter rätt mycket glass jag och Mats (när barnen har lagt sig...), även under vintern. Glass är liksom aldrig fel!
Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
Jag tror att kärlek båda kan komma som en blixt från klar himmel och växa fram.
Sover du tungt?
O ja. Det ligger i släkten tyvärr. Örat kan dock ställa in sig på barnen, speciellt på det minsta som jag ammar, då vaknar jag. Men jag är hemskt svårväckt på morgonen.
Drömmer du mardrömmar?
Nej, nästan aldrig. "Äventyrsdrömmar" kan jag ha ibland, men det var längesedan nu.
Trivs du med ditt jobb?
Ja, för det mesta. Blir lite mycket kvällsarbete ibland, jag är dålig på att lämna jobbet på jobbet... Men själva undervisningen är kul! Men nu är jag föräldraledig, inte så dumt det heller :)
Favoritklädsel?
Uppvikta jeans och en topp eller tunika av något slag. Återkommer alltid till vitt, svart och mossgrönt genom modeväxlingarna.
Favoritlåt just nu?
Ingen speciell.
Vad ser du om du tittar till höger?
Min man Mats med hörlurarna på
(vilket innebär att han inte hör vad man säger, ytterst irriterande ibland...), spelandes på sitt master keyboard kopplat till datorn. Testar något nytt musikprogram, tror jag.
Vad gör dig glad just nu?
När jag tittar på Sixten och får ett plirande leende tillbaka och en liten tunga som kommer ut.
Vad ska du göra härnäst?
Lägga mig och sova.
Höger eller vänsterhänt?
Vänster.
Humör just nu?
Lugn och nöjd över dagen.
Favoritgodis?
Plockgodis om det finns bra sorter (gärna hårda salta).
Kläder just nu?
Grått linne, grå byxor, barfota.
Sommarplaner?
Få klart med trädgårdsprojektet med grus och gatsten och den nya rabatten. Vi åker en vecka till pojkarnas farmor & farfar i Rudsjö, annars bada och njuta av ledigheten.
Hur många kuddar sover du med?
En.
Spelar du ngt instrument?
Har spelat klassisk gitarr (tog lektioner i nio år under skoltiden, men har glömt det mesta...). Sjunger gärna i kör, men är inte med i någon just nu.
Morgon eller nattmänniska?
Nattmänniska definitivt. Har svårt att ta mig i säng om kvällarna, kommer ofta på de mest kreativa ideérna då och får lust att sätta igång med saker. Kan däremot vara trögstartad på förmiddagarna.
Vad är viktigast för dig?
Min man och mina barn, familj och vänner!
Är du kittlig?
Yes!
Snarkar du?
Nej.
Stjärntecken?
Skytt.
Äckligaste insekten?
Spindel, helt klart.
Stökigt el välstädat?
Skulle vilja säga välstädat, men måste nog tyvärr skriva stökigt, i alla fall just nu. Prioriteten ligger mer på uteprojektet, skulle vi hålla tipptopp inne skulle vi inte hinna något ute, så... Vi är också hopplösa på att alltid ha en hög med tvätt som ska vikas i soffan (görs oftast framför TV:n). Suck.
Längtar du mest efter just nu?
Att få klart uteprojektet och sitta och hinna njuta av resultatet i sommar.

Skellefteåtrippen


Gårdagens Skellefteåtripp var mycket trevlig som väntat. Surr, god mat och några varv på stickningen. Och så Rydlingebesöket, som resulterade i en havtornsbuske, som såg ut ungefär som en rosmarinplanta i jätteformat, lite silvriga avlånga blad. Ska få bo mot växthusväggen, bredvid bänken som kommer att stå där.

Efterrätten var mumsig, jordgubbar med limesaft och rivet limeskal över, med glass och grädde + en toscakaka. Frosseri? Nehejdå...men gott!